Overgangszone

Kasteel de Maurissens: overgangszone

Overgangszone van tot heden

Kasteel de Maurissens met overgangszone

De overgangszone wordt afgebakend omdat het kasteel kan niet los worden gezien van het omliggende park, aangezien het 19de-eeuwse kasteel samen met park geconcipieerd werd en men bij heropbouw duidelijk rekening hield met de zichtassen en parkaanleg. In het park zijn nog veel elementen van de vroegere aanleg aanwezig zijn. Een interessante reliëfstructuur is de basis voor een doordacht netwerk van paden en wegen die toegang geven tot enkele indrukwekkende zichtassen. De kwaliteit van deze zichten wordt in belangrijke mate versterkt door zorgvuldig geschikte aanplantingen van bomen met een dendrologisch belang. Ook de soortenrijke graslanden in een gradiënt van de lager gelegen matig voedselrijke glanshavergraslanden tot schrale vegetaties op de heuvelflank zijn bepalend voor het zicht. In dit ensemble speelt de vijver met bruggetje in cementrustiek en het eiland een belangrijke rol als overgang naar het kasteel.

Deze context vormt een structurele ondersteuning van de erfgoedwaarden van het kasteel. De nadruk ligt op de zichtassen vanuit het kasteel en de visuele binding met het kasteel en de parkzones die ook een rol gespeeld heeft in het kasteelontwerp van 1916.

Domein de Maurissens

Weligerveld 6 (Lubbeek)
Heropgebouwd eclectisch landhuis ontworpen in 1916 door architect Chrétien Veraart en omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf 1859 en voorzien van talrijke oude (tamme kastanjes en bruine beuken) en zeldzame bomen.

Is overgangszone van

Kasteel de Maurissens