Tuinprieel

Tuinprieeltje
definitieve wijzigingsbesluiten: 16-11-2022  ID: 15091

Beschrijving

Het tuinprieeltje is beschermd als monument. Het tuinprieeltje, aanvankelijk een kapel, werd gebouwd in de tuin van de pastorie op een grond die eigendom was van de landcommandeur van Alden Biesen.

De oorspronkelijke bescherming als monument van het tuinprieeltje werd op 16 november 2022 gewijzigd. De aanpassing van de locatie in het beschermingsbesluit na verplaatsing is vereist omwille van het algemeen belang. Dit wijzigingsbesluit houdt een louter administratieve wijziging in van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 november 1985 tot bescherming als monument van het tuinprieeltje in Bilzen, die geen impact heeft op de erfgoedwaarden van het monument, noch op de beheersdoelstellingen of op de voorschriften tot instandhouding en onderhoud.

Het tuinprieeltje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Tuinprieel

Demerlaan 2A (Bilzen)
Het tuinprieeltje, aanvankelijk een kapel, dateert van 1749 en werd gebouwd door Ferdinand Damiaan Hendrik, Baron van Sickingen von Ebernburg, landcommandeur van Alden Biesen, in de tuin van de pastorie.

Tuinprieel en beuk

Kloosterstraat (Bilzen)