Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Kersenboomgaard

Vastgesteld landschappelijk erfgoed van tot heden

Beschrijving

Dit onroerend goed werd op 1 januari 2023 van rechtswege vastgesteld in de inventaris van landschappelijk erfgoed. Tegelijkertijd werd de eerdere opname van dit onroerend goed in de vastgestelde inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de vastgestelde inventaris van historische tuinen en parken van rechtswege opgeheven.

Dit alles conform artikel 58 van het decreet van 10 juni 2022 tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de visienota lokaal erfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit.

Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). Op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig. Deze boomgaarden waren gericht op eigen consumptie en de lokale markt. Deze kersenboomgaard bevindt zich dus nog op een historische locatie. De boomgaard wordt langs twee kanten afgegrensd door een meidoornhaag, een soort die rond boomgaarden veel gebruikt werd om het vee op de weide onder de bomen te houden. Er is ook een ijzeren toegangshek aanwezig wat verder bijdraagt aan de enseblewaarde van het geheel.

Kersenboomgaard

Donkerstraat 28 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig.

Kersenboomgaard