vastgesteld landschappelijk erfgoed van tot heden
Dit onroerend goed werd op 1 januari 2023 van rechtswege vastgesteld in de inventaris van landschappelijk erfgoed. Tegelijkertijd werd de eerdere opname van dit onroerend goed in de vastgestelde inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de vastgestelde inventaris van historische tuinen en parken van rechtswege opgeheven.
Dit alles conform artikel 58 van het decreet van 10 juni 2022 tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de visienota lokaal erfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit.
Hoogstamboomgaarden gelegen rond de Servaeshoeve in Grootloon. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de bebouwing, zo ook rond de Servaeshoeve, allemaal ingenomen zijn door boomgaarden. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. Dit is hier nog steeds het geval. De boomgaard achter de hoeve bevat nog oude bomen, maar kent een grotere uitval, hoewel er ook jonge aanplant staat. Vanaf de landweg zijn er zichten over de boomgaard mogelijk naar de hoeve en het kerkje erachter. De sterke visuele relatie tussen de boomgaarden en het bouwkundig erfgoed geeft een belangrijke esthetische waarde aan het geheel. De samenhang tussen de (historische) hoeves en de boomgaarden is duidelijk afleesbaar in het landschap. Ook zijn er verschillende meidoornhagen en toegangshekken aanwezig die een sterke ensemblewaarde hebben met de boomgaarden.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Hoogstamboomgaarden rond Servaeshoeve [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/148744 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.