Amerikaanse noodwoning

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming verlopen)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Noodwoningen
voorlopige beschermingsbesluiten: 18-09-2009  ID: 10611

Deze voorlopige bescherming betreft de Amerikaanse houten noodwoning in de Toekomststraat.

Waarden

De Amerikaanse houten noodwoning is voorlopig beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een houten woning met een 'porch' aan de voorkant. Een 'porch' is een karakteristiek element dat veelvuldig voorkomt bij Amerikaanse woningen. Dit portaal verleent de woning dan ook een 'Amerikaans' uitzicht. De houten woning met 'porch' vormt dan ook een buitenbeentje binnen de types noodwoningen die na de oorlog werden opgetrokken.

Als zijnde een houten woning die ondanks het gebruik van weinig duurzame materialen, verrassend goed en in situ bewaard gebleven is.

historische waarde

Als zijnde een houten woning die getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen ontstaan was. Het gebruik van weinig duurzame bouwmaterialen zorgde voor een snelle en goedkope oplossing voor een tijdelijk zeer prangende woningnood.

Als zijnde een noodwoning, die niet met behulp van het Koning Albertfonds of een andere officiële instantie werd opgetrokken, maar er gekomen is dankzij privaat initiatief.

Als zijnde een zeldzame· houten woning die na de Eerste Wereldoorlog door Amerikanen werd opgetrokken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een private noodwoning, die opgetrokken is met weinig duurzame materialen en hierdoor getuigt van de moeilijke levensomstandigheden na de Eerste Wereldoorlog. De woning was ruimer en hierdoor ongetwijfeld aangenamer om te bewonen dan een doorsnee gestandaardiseerde barak, die door het Koning Albertfonds werd verspreid.

Amerikaanse houten woning

Berten Pilstraat 5A (Zonnebeke)
In oorsprong houten woning met 'porch', naar verluidt in 1922 opgetrokken, vermoedelijk door Noord-Amerikaanse aannemers. De woning getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen was ontstaan .