Beschermd monument

Historisch gereconstrueerde noodwoning Koning Albertfonds

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming verlopen)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
148767
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/148767

Besluiten

Noodwoningen
voorlopige beschermingsbesluiten: 18-09-2009  ID: 10611

Beschrijving

De historisch gereconstrueerde noodwoning van het Koning Albertfonds type Zanen & Moenaert is voorlopig beschermd als monument.Waarden

De historisch gereconstrueerde noodwoning van het Koning Albertfonds, type Zanen & Moenaert, wordt voorlopig beschermd als monument omwille van de:

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een gereconstrueerde noodwoning, die dankzij haar minutieuze afbraak en heropbouw veel informatie oplevert inzake de opbouw van een dergelijke gestandaardiseerde barak van het Koning Albertfonds, type Zanen & Moenaert.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een historisch gereconstrueerde houten barak die de moeilijke omstandigheden wil illustreren waarin de teruggekeerde bevolking in de eerste naoorlogse jaren diende te leven.

historische waarde

In casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde een type barak die speciaal ontworpen was opdat ze op een efficiënte manier opgetrokken kon worden. De barak van het type Zanen & Moenaert was een houten demonteerbare en gestandaardiseerde barak, die als een bouwpakket werd geleverd en door gespecialiseerde arbeiders in principe op één dag opgetrokken kon worden. De bewoners hadden de keuze uit verschillende types kaders die men kon gebruiken volgens de eigen gewenste indeling van de woonst, waarop geprefabriceerde muurplaten geplaatst konden worden.

historische waarde

Als zijnde een historisch correct gereconstrueerde houten noodwoning van het type Zanen & Moenaert. Na de eerste Wereldoorlog werd dit type barak massaal opgetrokken, maar vandaag de dag zijn er nauwelijks nog bewaard. Deze gereconstrueerde noodwoning kon historisch nauwkeurig samengesteld worden aan de hand van elementen van drie barakken van het type Zanen & Moenaert, die tot de sloop gedoemd waren. 

Als zijnde een houten noodwoning die getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen ontstaan was. Het voorzien van houten gestandaardiseerde en demonteerbare noodwoningen was een poging om tijdelijk een oplossing te bieden aan het probleem van de woningnood.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Historisch gereconstrueerde noodwoning Koning Albertfonds

Ijzerdijk 46 (Diksmuide)
Historisch gereconstrueerde houten noodwoning van het Koning Albertfonds, van het type Zanen & Moenaert. Voor de bouw van de noodwoning werd een beroep gedaan op elementen van drie authentieke barakken van het Koning Albertfonds, opgericht na de Eerste Wereldoorlog.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.