Beschermd monument

Amerikaanse houten woning

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming verlopen)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
148770
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/148770

Besluiten

Noodwoningen
voorlopige beschermingsbesluiten: 18-09-2009  ID: 10611

Beschrijving

De Amerikaanse houten noodwoning is voorlopig beschermd als monument.Waarden

De Amerikaanse houten noodwoning in de Marktstraat te Wevelgem wordt voorlopig beschermd als monument omwille van de:

historische waarde

Als zijnde een houten woning die getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen ontstaan was. Het gebruik van weinig duurzame bouwmaterialen zorgde voor een snelle oplossing voor een tijdelijk zeer prangende woningnood.

Als zijnde een noodwoning, die niet met behulp van het Koning Albertfonds of een andere officiële instantie werd opgetrokken, maar er gekomen is dankzij privaat initiatief.

Als zijnde een zeldzame houten woning die na de Eerste Wereldoorlog door Amerikanen werd opgetrokken.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Als zijnde een houten woning met een 'porch' aan de voorkant. Een 'porch' is een karakteristiek dat veelvuldig voorkomt bij Amerikaanse woningen. Dit portaal verleent de woning dan ook een 'Amerikaans' uitzicht. De houten woning met 'porch' vormt dan ook een buitenbeentje binnen de types noodwoningen die na de oorlog werden opgetrokken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een private noodwoning, die opgetrokken is met weinig duurzame materialen en hierdoor getuigt van de moeilijke levensomstandigheden na de Eerste Wereldoorlog. De woning was ruimer en hierdoor ongetwijfeld aangenamer om te bewonen dan een doorsnee gestandaardiseerde barak, die door het Koning Albertfonds werd verspreid.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Amerikaanse houten woning

Marktstraat 78 (Wevelgem)
In oorsprong houten woning met 'porch', naar verluidt na de oorlog opgetrokken in de Menenstraat als 'kijkwoning'. Vermoedelijk werd deze woning tijdens de eerste naoorlogse jaren opgetrokken door Noord-Amerikaanse aannemers. De woning getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen ontstaan was.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.