Hollandstellung: deel West-Vlaanderen

Beschrijving

Duitse verdedigingsstelling uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ten zuiden van de Belgisch-Nederlandse grens tussen Knokke en Vrasene.

Is de omvattende vaststelling van

Duits manschappenverblijfplaats 'Stutzpunkt Gustav'

Zeedijk 4 (Damme)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs Zeedijk ten westen van Zeepolder en Spermaliepolder als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse betonnen post 'Stützpunkt Bayern Schanze'

Graaf Leon Lippensdreef (Knokke-Heist)
Duitse betonnen post uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht in de berm van een dijk ten westen van het huidige natuurreservaat Het Zwin, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse betonnen post 'Stützpunkt Dora'

Damse Vaart-Noord (Damme)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige Fort Sint-Donaas, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'. Kleine rechthoekige betonnen militaire constructie op de berm opgetrokken.

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige Fort Sint-Donaas, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'. Kleine betonnen militaire constructie tegen de berm opgetrokken.

Duitse betonnen post 'Stützpunkt Gustav'

Zeedijk (Damme)
Kleine betonnen post, opgetrokken langs de Zeedijk als onderdeel van de Duitse 'Hollandstellung'.

Duitse betonnen post 'Stützpunkt Wilhelm'

Nieuwe-Hazegraspolderdijk (Knokke-Heist)
Duits militair bouwwerk uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht tegen de berm van de Nieuwe Hazegraspolderdijk als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker

Mostaertdijk (Knokke-Heist)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in de Sint-Donaaspolder, opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker

Duitse bunker 'Stützpunkt Bayern Schanze'

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, hergebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker is tegen een dijk ten westen van het huidige natuurreservaat Het Zwin opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker 'Stützpunkt Dora'

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige Fort Sint-Donaas, opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung'. Halfondergrondse betonnen militaire constructie met ten oosten ervan een betonnen muurtje.

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige Fort Sint-Donaas, opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung'. Halfondergrondse betonnen militaire constructie.

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige Fort Sint-Donaas, opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung'. Betonnen militaire constructie met een vrijstaande betonnen muur aan de zuidwestelijke toegangszijde, tussen twee afgeschuinde zijmuren.

Duitse bunker 'Stützpunkt Gustav' met open gevechtsstellingen

Zeedijk (Damme)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken tegen een dijk in de Spermaliepolder als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Zeedijk (Damme)

Duitse bunker 'Stützpunkt Hauptstrasse'

Sluisstraat (Knokke-Heist)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht ten zuiden van de Sluisstraat en ten westen van de Cantelmolinie, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker 'Stützpunkt Wilhelm'

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht tegen de berm van de Nieuwe Hazegraspolderdijk als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker 'Stützpunkt Wilhelm' met open gevechtsstelling

Duitse bunker met open gevechtsstelling

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht tegen de berm van de Nieuwe Hazegraspolderdijk, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Zeedijk (Damme)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ter hoogte van Blauwe Sluis als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse commandopost

Hazegrasstraat 85 (Knokke-Heist)
Duitse bunker van de Hollandstellung, die fungeerde als commandopost en post voor radiotelegrafie.

Duitse commandopost

Houtincwerve (Damme)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog in Den Hoorn-Sint-Rita, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse commandopost

Preekboomstraat 5 (Damme)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse mitrailleurpost met hefkoepel

Zeedijk (Damme)
Duitse mitrailleurpost met hefkoepel, in de berm van de Zeedijk. Deze constructie is opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse observatiepost

Zeedijk (Damme)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog langs de Zeedijk, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse observatiepost 'Stützpunkt Gustav'

Zeedijk (Damme)
Duits militair bouwwerk, opgetrokken langs de Zeedijk als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse post voor radiotelegrafie

Preekboomstraat (Damme)
Duitse telefoonpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een commandopost langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse seinpost

Duitse seinpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een commandopost langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse seinpost

St.-Lievenspad 2 (Damme)
Duitse seinpost uit de Eerste Wereldoorlog in Den Hoorn-Sint-Rita, opgetrokken bij een Duitse commandopost als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Hollandstellung

Assenede, Oosteeklo (Assenede), Vrasene (Beveren), Lapscheure, Moerkerke (Damme), Eeklo (Eeklo), Ertvelde (Evergem), Gent (Gent), Lembeke (Kaprijke), Knokke, Westkapelle (Knokke-Heist), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Maldegem, Middelburg (Maldegem), Sint-Gillis-Waas (Sint-Gillis-Waas), Sint-Laureins (Sint-Laureins), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene)