Erfgoedlandschap

Leeuwenhof

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Leeuwenhof' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk' bij gemeentelijk RUP nr. 159 'Vinderhoutse bossen: Leeuwenhof - De Campagne'.

Is de omvattende aanduiding van

Bomengroep van Kaukasische vleugelnoot Kasteel Leeuwenhof

Beekstraat 46 (Gent)
In het kasteelpark, ten westen van de vijver, staat een grote groep vleugelnoten. Op het moment van de inventarisatie zijn er zeven zware exemplaren geteld en werd de ruime omgeving ingenomen door voor de soort typische worteluitlopers.

Het Groot Pachthof

Beekstraat 40 (Gent)
Het Groot Pachthof werd op een figuratieve kaart van de goederen van de kartuizers opgemeten door J. de Deken, in 1747. Oude hoevegebouwen gelegen aan een landweg aan de Ringvaart, daterend uit de 18de eeuw; voorheen volledig omwald. Afzonderlijk staand boerenhuis van zes traveeën met geschilderde gevels op gepikte plint, afgedekt met zadeldak. Ten westen van het erf, twee loodrecht op elkaar staande stallen, waarvan de oudste met hondenkop boven de deur. Ervoor grote mestvaalt en vijvertje. Verderop paalschuur.

Kasteel Leeuwenhof

Beekstraat 46, 46A, 46F (Gent)
Het kasteel werd in 1946 aangekocht voor de oprichting van een tehuis voor ouderloze kinderen en nagenoeg totaal verbouwd; het domein werd bebouwd met enkele afzonderlijke huizen en gebouwen, waaronder een klaslokaal naar ontwerp van Huib Hoste van 1949 en dat nu mits een kleine aanpassing dienst doet als kapel.

Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere

Beekstraat 48 (Gent)
Omwalde hoeve met knotwilgen aan de walgrachten. Woonhuis met voorgevel gericht naar de boomgaard aan de straatkant, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen, brede dwarsschuur onder zadeldak met in het dak verhoogde doorritpoort. Duiventoren gelegen in de boomgaard voor het woonhuis en opgetrokken in 1931. De duiventil bevindt zich op de verdieping boven de paardenstal en doet heden dienst als hooizolder. Witgeschilderde gebouwtjes op gepikte plint.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.