Erfgoedlandschap

De Campagne

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'De Campagne' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk' bij gemeentelijk RUP nr. 159 'Vinderhoutse bossen: Leeuwenhof - De Campagne'.

Is de omvattende aanduiding van

Goed Jonckershof

Gijzelstraat 12-14 (Gent)
Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis en gesitueerd in omwald park met grillige vijver, met 18de-eeuwse tuinaanleg. Heden brede gevel uit eind 18de en 19de eeuw van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën uit begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak. Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen.

Boskeetstraat 6-8, 8A (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op een met gras begroeid en beboomd erf afgesloten door een groot ijzeren inrijhek aan dito pijlers met pijnappelbekroning rechts opzij, en een gelijkaardig voetgangershekje in de as van de voordeur van het woonhuis. De hoevegebouwen, woonhuis en bedrijfsgebouw, worden geregistreerd in het kadaster in 1897.

Hovenierswoning

Gijzelstraat 14 (Gent)
Hoveniershuis van het Goed Jonckershof. Oud boerenhuisje van drie traveeën onder zadeldak tussen zijaandaken met muurvlechtingen. Ernaast gelijkaardig vleugeltje. Dwars erop verbouwde stalvleugel.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.