Hoeve Colaertshille

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt. Boerenhuis met achterliggende moestuin. Ten westen van boerenhuis, groot stalgebouw met schuur- en wagenhuisgedeelte. Lange, verharde oprit ten noorden gemarkeerd door middel van vierkante hekpijlers van gele baksteen. Ten zuidwesten van boerenhuis, aangepaste rosmolen, vermoedelijk daterend van 1875.

industrieel-archeologische waarde

Hoeve Colaertshille