Erfgoedlandschap

Dorpengeheel Groot-Gelmen, Engelmanshoeve, Gelinden

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Dorpengeheel Groot-Gelmen, Engelmanshoeve, Gelinden' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Mergels van Gelinden' bij gemeentelijk RUP 'Dorpengeheel Groot-Gelmen - Engelmanshoven - Gelinden en omgeving'.

Is de omvattende aanduiding van

Hoeve in classicistische stijl

Luikersteenweg 559-561 (Sint-Truiden)
Classicistisch hoevecomplex, uit midden 18de eeuw, op U-vormige plattegrond, met gebouwen rondom een gekasseid, onregelmatige erf.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

De Herkvallei in de Mergels van Gelinden

Klein-Gelmen (Heers), Gelinden (Sint-Truiden)
Het gebied is gelegen op het Haspengouws leemplateau, langs de Herk en wordt gekenmerkt door de mergelgroeven van Gelinden en een historisch stabiel landgebruik bestaande uit akkerbouw op het plateau, een grotendeels beboste westelijk geƶrienteerde helling, beemden in de vallei van de Herk en hoogstamfruitweiden aansluitend bij het dorp.