Erfgoedlandschap

Polders van Stabroek

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Polders van Stabroek' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Polders van Stabroek' bij gewestelijk RUP 'Afbakening zeehavengebied Antwerpen'.

Is de omvattende aanduiding van

Woonstalhuis

Sint Jacobstraat 4 (Stabroek)
Woonstalhuis van één bouwlaag onder zadeldak, uit de 19de en de 20ste eeuw.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.