Erfgoedlandschap

Hotondberg - Bois Joly tot Kuithol

Erfgoedlandschap van tot (vernietigd)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Hotondberg - Bois Joly tot Kuithol' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg' bij gewestelijk RUP 'Missing Link N60 te Ronse'.

Op 30 juni 2016 werd het GRUP vernietigd door de Raad van State.

Is de omvattende aanduiding van

Boerenwoning

Zandstraat 12 (Kluisbergen)
Boerenhuis van vijf traveeën en rechts aansluitende overbouwde doorrit, onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Boerenwoning

Bierinkstraat 4 (Ronse)
Voormalig aan de straat gelegen boerenhuis uit de 18de eeuw(?) onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), sterk gerenoveerd tot villaatje.

Boerenwoning met bijgebouwen

Hoogbergstraat 6 (Kluisbergen)
Boerenhuis, naar verluidt voorheen een jachthuis op de Hotondberg. Gewitte verankerde bakstenen woning van acht traveeën met brede poorttravee rechts, onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bijbehorende schuur en stal vervangen door bescheiden bedrijfsgebouw van Colinabronnen.

Bronwaterfabriek L' Hermitage

Hoogbergstraat 13-19 (Kluisbergen)
Gebouwengroep van voormalige bronwaterfabriek L'Hermitage van bronwater Pax, in de volksmond naar verluidt bekend als 't Waterkot, opgericht bij twee oude bronnen in begin 20ste eeuw.

Bruine beuken in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. In de rand van het bos werd veel bruine beuk aangeplant, ook een aantal solitairen en een groep van drie bruine beuken geven de tuin een eigen karakter.

Drie moeraseiken in villatuin Scherpenberg

Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Drie mooi ontwikkelde moeraseiken met hun zeer kenmerkende horizontale gesteltakken zijn aangeplant in de rand van de tuin langsheen de Scherpenbergstraat.

Herberg Châlet du Bois Joly

Hogerlucht 122 (Ronse)
Alleenstaand huis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, voorheen herberg en familiepension gelegen tegenover het Bois Joly. Woonhuis met later gecementeerde lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen achtergevel uitziend op kleine binnenplaats, omsloten door bijgebouwen, onder meer paardenstallen, en afgesloten door ijzeren hek tussen gemetste pijlers, leidend naar achter gelegen tuin.

Turkije 12 (Maarkedal)
Hoeve waarvan vroegere U-vormige aanleg nog min of meer herkenbaar. Boerenwoning met verhoogde begane grond onder grotendeels vernieuwd zadeldak, uit de 18de eeuw. Uitgebreid bedrijfsgebouwenbestand uit de 20ste eeuw.

Broeke 222 (Ronse)
Voormalige hoeve met losstaande schuur en woonhuis, vermoedelijk uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. In het landboek van 1684 wordt op die plaats een bron met torentje vermeld zogenaamd "Het Torreken".

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.

Hoevegebouwen

Zeelstraat 16 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in gewitte baksteenbouw. Voorerf met ijzeren toegangshek aan de straat. Boerenwoning van zes traveeën met zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vroegere bakoven geïncorporeerd in zijdelings aanbouwsel. L-vormig bedrijfsgebouw met geringe verbouwingen; omvat koeienstallen, schuur en wagenhuis.

Hotel en restaurant Reine des Villas

Zandstraat 27 (Kluisbergen)
Hoge opmerkelijke villa in cottagestijl uit begin 20ste eeuw, gebouwd tegen oplopende wegberm.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat (Ronse)
Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-1639 na de pestepidemie van 1635-1636, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.

Kapelboom De Rode Haan

Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.

Kaphaag van haagbeuk in villatuin Scherpenberg

Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De zuidoostzijde van de tuin wordt afgesloten met een haagbeuken kaphaag.

Landhuis Hemelberg

Broeke 214, Ommegangstraat 9 (Ronse)
Voormalig buitenhuis fraai gelegen op de helling van de Hemelberg en bereikbaar via een lange oprit in de Ommegangstraat. Onderkelderd kasteeltje van drie bouwlagen onder zadeldaken met sierlijke nokpannen. Ruime beboomde tuin met gebogen druivenserre en bijgebouwen, namelijk conciërgewoning en ruime duivenhokken in aangepaste stijl en kapelletje ter ere van de Maagd van Nürenberg.

Molen De Hotond

Zandstraat (Kluisbergen)
Molenromp van een stenen grondzeiler die op het einde van de 18 eeuw als graan- en oliemolen op de Hotondberg werd gebouwd op de plaats waar sinds de 17de eeuw een houten molen stond.

Overbouwde bron

Hoogbergstraat (Kluisbergen)
Overbouwde bron beneden aan de steile wegberm in het bos. Kleine ronde paviljoenvormige constructie van baksteen, koepelvormig afgedekt met ijzeren bekroning; waarschijnlijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.

Park de l'Arbre de Malander

Kruisstraat (Ronse)
Gelegen boven op de Kruisberg met panoramisch zicht op de stad. In 1951 aangelegd als wandelpark door tuinarchitect R. Pechère.

Semigesloten hoeve

Turkije 10 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve, vermoedelijk teruggaand op het vroeger Hof ten Helleputte. Deels gekasseid verhard erf met rechthoekig bloemenperk op vroegere mestvaalt voor de stallen. In U-vorm aan de straat opgerichte bakstenen gebouwen onder snijdende pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte. Anker met jaartal 1833 verwijst wellicht naar toenmalige gedeeltelijke heropbouw van de hoeve.

Tien mammoetbomen in villatuin Scherpenberg

Tien mammoetbomen als relict uit een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin die werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De mammoetbomen staan verspreid over de tuin, ze staan soms solitair, per twee of in grotere groepen bij elkaar. De bomengroep bestaande uit vijf mammoetbomen, aangeplant hoog op de helling en in de rand van het bos, is zéér beeldbepalend en bestaat uit bomen met stamomtrekken tot meer dan zes meter.

Twee taxussen in villatuin Scherpenberg

Een laat 19de- tot vroeg-20ste eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Twee wintergroene taxusstruiken behoren nog tot het aangeplante assortiment uit die periode.

Villa

Scherpenberg 11 (Ronse)
Villa in prachtige tuin van 11 hectare op de flank van de "Hootond". Voorheen zomerverblijf van textielindustrieel A. Meulenyzer uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Villa

Zandstraat 22 (Ronse)
Villa waarvoor bouwaanvraag van 1927. Voormalig buitenhuis van twee bouwlagen onder afgewolfd dak.

Villa in cottagestijl

Bierinkstraat 6 (Ronse)
Monumentaal landhuis in Normandisch getinte cottagestijl gelegen in zeer ruime geaccidenteerde tuin met vijver, betonnen bruggetje en rotspartij, afgesloten door hoog ijzeren hek.

Villa in nieuwe zakelijkheid

Hogerlucht 118 (Ronse)
Bakstenen villa met pannendak in nieuwe zakelijkheid, ontwerp van architect-decorateur Ch. Gauquie van 1938.

Villa Le Torreke

Broeke 220 (Ronse)
Villa gebouwd in opdracht van politicus Eugène Soudan (1880-1960), burgemeester van Ronse van 1927 tot 1959, naar ontwerp van A. Massez van 1920.

Villa Madonna met tuin

Kruisstraat 368 (Ronse)
Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg, toegankelijk via twee ijzeren hekjes. Onderkelderd gebouw met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van vrederechter E. Matthijs, volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect M. De Noyette van circa 1906, in plaats van een oudere buitenplaats.

Villa van 1930

Zandstraat 5 (Kluisbergen)
Gecementeerde lage kleine villa onder mansardedak met bouwjaar 1930 boven op voorgevel.

Wegkapel De Rode Haan met linde

Turkije (Maarkedal)
Gewit rechthoekig bakstenen kapelletje, mogelijk nog opklimmend tot de 18de eeuw.

Zilverspar in villatuin Scherpenberg

Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Een zilverspar maakt deel uit van het aangeplante bomenassortiment.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.