Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Elingen (deels)

Erfgoedlandschap van 21-04-2015 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Lennik
Deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik
Straat Langestraat, Rooststraat, Ilingenstraat
Locatie Ilingenstraat, Langestraat, Rooststraat (Lennik)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.09/23104/101.1

Besluiten

Is de (gedeeltelijke) aanduiding van

Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Elingen

Gooik, Kester, Leerbeek (Gooik), Halle (Halle), Gaasbeek, Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Martens-Lennik (Lennik), Elingen, Pepingen (Pepingen), Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw)

Het landschapsbeeld dat kan afgeleid worden uit de Ferrariskaarten (1771-1777) sluit reeds goed aan bij het huidige landschap. De interfluvia werden toen ook reeds gekenmerkt door een open akkerlandschap. Alleen langs de grotere wegen waren er bomenrijen in dit open landschapscompartiment. De valleien vormden langgerekte groene linten, met weiden en enkele bosjes. Van de 10de tot de 13de eeuw greep de mens zeer sterk in in het Pajotse landschap. De ‘grote ontginningen’ zetten bos, heide en moeras om in vruchtbare landbouwgrond. Het kasteel van Gaasbeek vormde het centrum van het Land van Gaasbeek, horend bij hertogdom Brabant. Het kasteel van Gaasbeek werd omstreeks 1235 opgetrokken door de hertogen van Brabant. Het was een op een hoogte ingeplante en volledig omgrachte burcht die weerwerk moest bieden tegen de dreigingen van de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het erfgoedlandschap Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Elingen (deels) werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Elingen' bij gewestelijk RUP 'Oppervlaktedelfstoffenzone Vlaamse Leemstreek'.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.