Beschermd monument

Geknotte grensboom 'Den Olifant'

Beschermd monument van tot heden

ID
14908
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14908

Besluiten

Grensboom 'Den Olifant'
definitieve beschermingsbesluiten: 02-12-2016  ID: 14334

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de geknotte grensboom 'Den Olifant' met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 8 meter er rond.



Waarden

De geknotte grensboom (Quercus robur) zogenaamd 'Den Olifant' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De geknotte zomereik is zeldzaam omwille van zijn omvang, zeker gezien de groeiplaats in een eerder zandige context. Het betreft het dikste geregistreerde exemplaar van een knoteik in bosverband in West-Vlaanderen. De geknotte grensboom, met een verwachtbare leeftijd tot 250 j aar of ouder, bestaat uit vrij zeldzaam autochtoon genetisch materiaal van zomereik.

historische waarde

Uit literatuurgegevens is bekend dat de parochiegrenzen ter hoogte van de oude wegen rond de middeleeuwse Paallanden omstreeks 1748 opnieuw gemarkeerd werden met behulp van paalstenen. Het is aannemelijk dat daarbij aanvullend ook gebruik gemaakt werd van grensbomen. De knoteik kan hierdoor beschouwd worden als een voor Vlaanderen zeer zeldzaam voorbeeld van een prekadastrale grensmarkering, in dit geval een administratieve grens tussen de parochie Sint-Kruis en de voormalige parochie Sint-Katarina.

esthetische waarde

De geknotte grensboom heeft een bijzondere groeivorm als gevolg van niet-natuurlijke oorzaken, namelijk door het niet herhalen van een knotbeurt De drie loten die na de laatste knotbeurt zwaar zijn uitgegroeid, verlenen een apart karakter aan de boom. Omwille van de sterke horizontale uitbuiging van één (mogelijk uitgescheurde) tak die tot in de jaren 1960 niet tot op de oorspronkelijke knot was teruggezet, werd als het ware een 'slurf' gevormd, waardoor de boom lokaal nog steeds benoemd wordt als 'Den Olifant'.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Geknotte grensboom 'Den Olifant'

Paalbos (Brugge)
Geknotte zomereik als grensboom, bekend onder de naam 'den Olifant'.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.