Beschermd monument

Op enen gezette meidoorn met wegkapel

Beschermd monument van tot heden

ID
14912
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14912

Besluiten

Op enen gezette meidoorn met wegkapel
definitieve beschermingsbesluiten: 02-12-2016  ID: 14337

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de op enen gezette meidoorn met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 6 meter rond de boom en de wegkapel naast de boom.



Waarden

De op enen (stam) gezette meidoorn (Crataegus monogyna) met inbegrip van de wegkapel en een cirkelvormige zone met een straal van 6 meter rond de boom is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De op enen (stam) gezette meidoorn is vrij zeldzaam omwille van zijn omvang. Het betreft één van de dikste op stam gezette meidoorns van Vlaanderen en de op twee na dikste geregistreerde meidoorn van West-Vlaanderen.

historische waarde

De gedateerde wegkapel uit het midden van de 19de eeuw, beschaduwd door een op enen (stam) gezette meidoorn, is een herkenbaar voorbeeld van een samenstel uit een agrarisch cultuurlandschap, waarin landgebruik, houtgebruik en devotie nog steeds afleesbaar zijn.

architecturale waarde

De wegkapel in eenvoudig, streekgebonden, witgekalkt baksteenwerk is, als tegenhanger van eerder talrijk voorkomend rijkelijk religieus erfgoed, een fraai voorbeeld van bescheiden, agrarisch gebonden religieus erfgoed.

volkskundige waarde

De op enen (stam) gezette meidoorn is een zeldzaam voorbeeld van een gespijkerde boom, mogelijk een spijkerboom, waarin spijkers of nagels, soms met een bijhorende melding, worden gedreven met de bedoeling een boodschap over te brengen en hiervoor een oplossing af te smeken.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Wegkapel van 1859 met op stam gezette meidoorn

Avekapellestraat (Veurne)
Wegkapel beschaduwd door meidoorn; ingeplant rechts van oprit naar hoeve. Rechthoekig, witgekalkt bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1859 volgens jaarsteen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.