Beschermde archeologische site

Schans van Kelbergen

Beschermde archeologische site van tot heden

Waarden

De schans van Kelbergen is beschermd als archeologische site omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

De Schans van Kelbergen bij Vleugt werd omstreeks 1629 opgericht door de lokale boeren en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap. Archeologisch onderzoek op zogenaamde boerenschansen is zeldzaam. Door de goede bewaringstoestand bevat het bodemarchief van de Schans van Keibergen waardevolle informatie over de oprichting, inrichting en organisatie van de schans, die enkel via archeologisch onderzoek kan ontsloten worden. Van de Schans van Keibergen zijn ook unieke historische bronnen bewaard gebleven, die belangrijke informatie geven over de opbouw van de schans. Een unieke confrontatie tussen historische en archeologische bronnen is voor deze site dus mogelijk. In combinatie met de kleinschaligheid en de eenmalige bewoningsfunctie van het terrein is op de schanssite uitzonderlijke complete informatie aanwezig over het leven op de schans en het dagelijks leven van de plattelandsbevolking in de 17de en 18de eeuw. Schansen zijn één van de weinige fysieke getuigen van de situatie van de plattelandsbevolking tussen het einde van de 16de en het begin van de 18de eeuw in deze regio. De archeologische waarde is hoog.

Langedijkstraat (Diest)
De Schans van Kelbergen in Diest werd omstreeks 1629 opgericht door de lokale bevolking en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap.