Beschermd monument

Geënte bruine beuken

Beschermd monument van tot heden

ID
14914
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14914

Besluiten

Geënte bruine beuken
definitieve beschermingsbesluiten: 15-12-2016  ID: 14339

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft twee geënte bruine beuken in de tuin van een herenhuis, met inbegrip van een cirkelvormige zone met straal van 15 meter rond beide bomen. De gebouwenconstructies die gedeeltelijk in deze cirkelvormige afbakening opgenomen zijn, bezitten geen erfgoedwaarde en zijn slechts opgenomen omwille van het ondergrondse wortelstelsel. Hierbij is uitgegaan van een kroonprojectie, inclusief een verwachtbare groeimarge.



Waarden

De twee geënte bruine beuken zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De twee geënte bruine beuken zijn zeldzaam en uitzonderlijk omwille van hun omvang, zeker gezien de groeiplaats in een eerder zandige context. Bij dergelijke bodemcondities wordt immers een geringere diktegroei geregistreerd ten opzichte van de meer vruchtbare lemige of zandlemige contexten.

historische waarde

De twee geënte bruine beuken behoren, voortgaande op hun geschatte leeftijd van minstens 180 jaar, tot de oudst bewaarde voorbeelden van geënte bomen. Het enten van bomen is een veredelingstechniek die vooral vanaf het einde van de 18de eeuw in Vlaanderen is gepropageerd. Het planten van geënte bomen droeg bij tot het bereiken van bijzondere groei- en bladkenmerken, in dit geval een decoratieve parkboom met een zware, grillige stambasis, een opvallend geprononceerd wortelstelsel en bladeren met een diepe en donkere kleur.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Twee geënte bruine beuken

Wegvoeringstraat 44 (Wetteren)
Collectie parkbomen in de stadstuin van de neoclassicistische burgerwoning, bestaande uit twee geënte bruine beuken, een Amerikaanse tulpenboom en een geënte gewone esdoorn met bonte bladeren.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.