Krinkeldijk met dijkbegroeiing

Waarden

De Krinkeldijk met dijkbegroeiing van opgaande populieren, knotbomen en struwelen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

De Krinkeldijk bezit een hoge potentieel archeologische waarde als middeleeuwse dijk, waarvan zowel de aanleg als de mogelijk aanwezige artefacten een kennisbron zijn voor de studie van de bedijkingen in de Vlaamse kustpolders. De zeewerende dijk sluit aan bij de verdwenen kleine .stadsnederzetting van Monnikerede, een bij het begin van de 13de eeuw ontstane voorhaven van Oostkerke.

historische waarde

De door opgaande bomen, knotbomen en struwelen geaccentueerde Krinkeldijk is een fraai voorbeeld van een minstens 12de-eeuwse defensieve, zeewerende dijk in de Vlaamse kustpolders, om het overstromingsgevaar vanuit de toenmalige Zwingeul te beperken. De dijk is een onderdeel van een eertijds ruimere dijkengordel die nadien vaak de grens vormde van wateringen, de voorlopers van de huidige polderbesturen. Om die reden werd de structuur vroeger als Dijk van de Watering van 's Heer Baselishoek genaamd. Het bijzonder grillige verloop van dit dijktracé gaf aanleiding tot de huidige, vrij recente naamgeving van deze middeleeuwse dijkstructuur.

esthetische waarde

De opgaande bomenrijen op de Krinkeldijk, die bestaan uit oude cultivars van Canadapopulier, zoals 'Marilandica' en 'Serotina', worden, in tegenstelling tot recentere, veredelde populierenklonen, gekenmerkt door kromme stammen. De kromme stammen en de boomkronen. buigen mee in de richting van de overheersende zeewinden en leveren een karakteristiek landschapsbeeld op, dat algemeen als van een hoge esthetische kwaliteit gewaardeerd wordt. De aanwezigheid van knotbomen, struwelen en bloemrijke zomen en het grillige verloop van de polderdijk vullen de esthetische kwaliteit verder aan.

ruimtelijk-structurerende waarde

De hoog opgaande Canadapopulieren op de Krinkeldijk en het dijkprofiel zelf hebben een sterk ruimtelijk-structurerend effect, ze accentueren de ligging van een oude zeewerende dijk die nagenoeg parallel liep met de vroegere Zwingeul. Dit effect wordt versterkt door het overigens zeer vlakke omgevende polderlandschap. De ruimtelijk-structurerende waarde is complementair aan maar anderzijds toch afwijkend ten opzichte van de opgaande bomenrijen langsheen de nabijgelegen Damse Vaart.

wetenschappelijke waarde

De opgaande Canadapopulieren zijn zeldzaam omwille van hun omvang, in het bijzonder de cultivar 'Serotina', waaronder enkele op de westelijke aanzet van de Krinkeldijk. Eén van de exemplaren betreft een van de hoogste en dikste opgaande Canadapopulieren van Vlaanderen.

Krinkeldijk (Damme)
De Krinkeldijk vormt een visueel opvallende landschapsstructuur door zijn hoogte en door zijn gevarieerde begroeiing (vooral opgaande bomenrijen, maar ook knotbomen en struwelen). Het is een gaaf voorbeeld van een 12de-eeuwse defensieve, zeewerende dijk met een opvallend grillig tracé.