Hoeve 't Hof van Izenberge

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, midden ringwal afgezet met abelen; boerenhuis en bakhuis op omhaagde terp; overige nutsgebouwen gegroepeerd rondom grotendeels met bakstenen verhard neerhof met vaalt. Ten noorden van neerhof, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand (aan achtergevel op modillons), in kern vermoedelijk opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door dwarsschuur en stallingen. Boomgaard achter woning.

Hoevesite 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
De walgrachtsite met opperhof en neerhof van het Hof van Izenberge gaat terug tot de late middeleeuwen en vormde het historische “foncier” of de kern van de heerlijkheid “Isenberghehove”. De grotendeels bewaarde walgrachten maken van de hoeve een typevoorbeeld van tweeledige walgrachtsites. De hoeve is bereikbaar via een lange erfoprit doorheen akkerland en huisweides. De sterke samenhang tussen architecturale, archeologische en landschappelijke erfgoedkenmerken is uitzonderlijk. Het statige 18de-eeuwse huis en het eind 19de-eeuwse bakhuis zijn opgetrokken op het opperhof. Op het neerhof bevinden zich de 18de-eeuwse dwarsschuur en de stallen. De traditionele variëteiten van opgaande Canadapopulieren accentueren de walgrachten. De opgaande zomereiken en de geknotte schietwilgen op de vroegere perceelsgrenzen in de huisweides getuigen van het bocagelandschap dat traditioneel het Veurnse Houtland kenmerkte.