Overgangszone

18de-eeuwse opgaande linde: overgangszone

Overgangszone van tot heden

18de-eeuwse dorpslinde met overgangszone

Beschrijving

De overgangszone rond de als monument beschermde dorpslinde wordt gevormd door een ringvormige zone met als buitenstraal 39 meter met de stam van de boom als middelpunt.

De overgangszone wordt afgebakend omwille van de indirecte negatieve impact die de boom kan ondervinden door een al dan niet permanente wijziging van de grondwatertafel ten gevolge van werken of activiteiten die plaatsvinden in de ruimere omgeving rond het monument.

18de-eeuwse opgaande linde als gerechtsboom

Sint-Guibertusplein (Heist-op-den-Berg)
Op de Ferrariskaart (1771-1778) uit de Oostenrijkse periode staat op het dorpsplein een boom ingetekend. De linde die er nu staat is hoogstwaarschijnlijk nog steeds dezelfde als deze die op de historische kaart werd ingetekend. Dit blijkt uit een recente jaarringen analyse. De linde deed dienst als gerechtsboom.

Is overgangszone van

18de-eeuwse opgaande linde