Beschermd monument

Op stam gezette meidoorn in geschoren meidoornhaag

Beschermd monument van tot heden

ID
14954
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14954

Besluiten

Op stam gezette meidoorn in geschoren meidoornhaag
definitieve beschermingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14378

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de op stam gezette meidoorn in geschoren meidoornhaag op de oostelijke perceelsgrens van een voormalig erf. De kleine constructie binnen de afbakening wordt niet mee beschermd.



Waarden

De op stam gezette meidoorn in geschoren meidoornhaag is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De op enen gezette meidoorn is zeldzaam omwille van zijn omvang. Het betreft één van de hoogste en dikste, en mogelijk ook oudste op stam gezette meidoorns van Vlaanderen.

volkskundige waarde

De haag in kwestie maakt deel uit van een voormalig boerenerf. Ze werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering. Er is sprake van een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij de haag geschoren werd. De op enen gezette meidoorn werd geplant en specifiek beheerd in functie van het produceren van een welbepaald type hout om te gebruiken als ambachts- of geriefhout.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Meidoornhaag als erfafsluiting

Ten Bosse 121 (Zottegem)
Een op scheerhoogte teruggezette meidoornhaag is aangeplant langs de perceelsrand als erfafsluiting en veekeringshaag. In de haag staat een monumentaal uitgroeide op stam gezette meidoorn.


Oude op stam gezette meidoorn

Ten Bosse 121 (Zottegem)
In een meidoornen erfafsluiting staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een boompje met een stamomtrek van 135 cm. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.