Patrouilleboot P902 Libération

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Leopoldsburg
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Leopoldsburg (Limburg)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

P902 Libération

Leopoldsburg (Limburg)

De Libération is het commandopatrouilleschip van het Rijnsmaldeel, gebouwd in 1954.

Beknopte karakterisering

Tags Vedette, Patrouilleschip, Patrol boat River, PBR

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de vedette van de Rijnvloot P902 Libération. De Libération is het commandopatrouilleschip van het Rijnsmaldeel, gebouwd in 1954. Het vaartuig werd als varend erfgoed beschermd.

Waarden

historische waarde

De Libération is het commandopatrouilleschip van het Rijnsmaldeel, bestaande uit tien rivierpatrouilleschepen gebouwd op de werf van Theodor Hitzler in Regensburg (Duitsland) in 1953 en 1954. De Libération is een materiële getuige van situatie in Europa kort na de Tweede Wereldoorlog waarbij de geallieerde landen zowel toezicht hielden op zowel het naoorlogse Duitsland als een buffer oprichten tegen de nieuwe dreiging van het communistische blok aan zijn oostgrens.

industrieel-archeologische waarde

De bouw van de vedette was erop gericht om tot een bijzonder snel en polyvalent vaartuig te komen. Dat omvatte een efficiënt ontworpen en gestroomlijnd ondiep en smal onderwaterschip in functie van optimale vaarsnelheid en een ruimte inzetbaarheid. De toepassing van geklonken aluminiumplaten voor dek en bovenbouw beoogde een lichte constructie. Er werd een dubbele, van elkaar onafhankelijke, aandrijving gebruikt omwille van de stuwkracht en de bedrijfszekerheid.

sociaal-culturele waarde

Na de beëindiging van zijn militaire bewakingsopdracht werd de Libération ingezet als PR-boot voor de Belgische marine.

Relaties

is gerelateerd aan De vedette van de Rijnvloot P902 Libération

Leopoldsburg (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.