Erfgoedlandschap van tot heden
Orleanstoren (Aarschot)
De toren dateert in zijn huidige vorm uit de 16de-17de eeuw, maar gaat waarschijnlijk terug tot periode waarin Aarschot zijn eerste stadsomwalling kreeg.
Leuvensestraat 50 (Aarschot)
Traditionele dekenij van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel met stadstuin (circa 50 are) aangelegd aan het einde van de 19de eeuw; beboste helling geïntegreerd als wandelbos; oude ginkgo naast het huis.
Leuvensesteenweg 2 (Aarschot)
Interbellumvilla met reminiscenties aan de cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1926.
Gelrodeweg 2-4 (Aarschot)
Villa met bijgebouw en tuin, het geheel kadastraal geregistreerd als huis en lusthof in 1871, met Meulemans Benedictus Hubertus, molenaar, als bouwheer. De tuin werd aangelegd op een steile helling boven de stad en is een bescheiden voorbeeld van een ‘geleend landschap’. Het bijgebouw werd uitgebreid of volledig vernieuwd in 1916.
Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kouterberg-Kapittelberg [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14973 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.