Erfgoedlandschap

Kouterberg-Kapittelberg

Erfgoedlandschap van 19-10-2016 tot heden
ID: 14973   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14973

Beschrijving

Het erfgoedlandschap Kouterberg-Kapittelberg werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Demervallei tussen Aarschot en Diest' bij gemeentelijk RUP 'Demervallei ten oosten van Aarschot'.



Waarden


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Demervallei tussen Aarschot en Diest

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
De ankerplaats omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen in de ankerplaats. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De getuigenheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.

Is de omvattende bescherming van

Aurelianustoren

Orleanstoren zonder nummer (Aarschot)
De toren dateert in zijn huidige vorm uit de 16de-17de eeuw, maar gaat waarschijnlijk terug tot periode waarin Aarschot zijn eerste stadsomwalling kreeg.


Dekenij

Leuvensestraat 50 (Aarschot)
Overblijfsel van het kasteel van Boonewijc. Eigendom in 1470 overgedragen aan het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


Interbellumvilla

Leuvensesteenweg 2 (Aarschot)
Interbellumvilla met reminiscenties aan de cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1926.


Villa Coremans met tuin

Gelrodeweg 2, 4 (Aarschot)
Villa met bijgebouw en tuin, het geheel kadastraal geregistreerd als huis en lusthof in 1871, met Meulemans Benedictus Hubertus, molenaar, als bouwheer. De tuin werd aangelegd op een steile helling boven de stad en is een bescheiden voorbeeld van een ‘geleend landschap’. Het bijgebouw werd uitgebreid of volledig vernieuwd in 1916.