Bisschopsdreef

Bisschopsdreef

Waarden

De toegangsdreef met zomereiken (Quercus robur) en twee welkomstlinden (Tilia x europaea) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

architecturale waarde

De dreef bewaart in de twee resterende dubbele plantrijen een oorspronkelijk quinconce- of dobbelsteenverband. Ze vormt hiermee een onderdeel van een (tuin-)architecturaal concept. Aan de toegang van de dreef (zijde Polderstraat) zijn twee welkomstlinden aangeplant, aan beide zijden geflankeerd door een afsluiting van natuurstenen paaltjes verbonden door kettingen, waarvan één afsluitpaal 1763 is gedateerd. De bovenafwerking van de paaltjes, telkens met ingekeepte naden, verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de vorm van kardinaalshoeden of bisschopsmutsen.

historische waarde

De dubbele eikendreef bezit een historische eenheid met een burgerlijk bouwkundig element vermits zij vanaf het kasteeldomein Rooigem georiënteerd is op de Brugse Belforttoren. Ze werd oorspronkelijk in 1762 als dubbie of als driedubbele toegangsdreef aangelegd door bisschop Jan Robert Caïmo (1711-1775) en heeft sinds lang een gedeeltelijk publiek gebruik gekend. De huidige benaming Bisschopsdreef, verwijzend naar de oorsprong van de dreef, is in 1948 terug ingevoerd. Het huidige bomenbestand bestaat overwegend uit omstreeks 1860 heraangeplante dreefbomen van een eerste generatiewisseling. Aan de toegang van de dreef (zijde Polderstraat) zijn omstreeks 1823 twee welkomstlinden geplant.

wetenschappelijke waarde

De dubbele toegangsdreef is een gaaf voorbeeld van een meer dan 150 jaar oude en nog zeer volledige eikendreef bestaande uit vrij zeldzaam- autochtoon genetisch materiaal van zomereik en daarmee een zuivere vertegenwoordiger van één soort. De twee welkomstlinden zijn oude en relatief zeldzame Hollandse linden met een leeftijd van meer dan 190 jaar.

Is de omvattende bescherming van

Dubbele opgaande eikendreef Bisschopsdreef

Bisschopsdreef (Brugge)
De Bisschopsdreef is de oorspronkelijke toegangsdreef tot het kasteeldomein Rooigem, een voormalig buitverblijf van de Brugse bisschoppen. De kaarsrechte dreef, aangelegd omstreeks 1763 was georiënteerd op de Brugse belforttoren en heeft aan de zijde Polderstraat een afsluiting met natuurstenen paaltjes.

Welkomstlindes bij Bisschopsdreef

Aan de toegang van de Bisschopsdreef (zijde Polderstraat) bevinden zich twee welkomstlinden. Het betreffen Hollandse linden die omstreeks 1823 zijn aangeplant. Aan beide zijden van de welkomstlinden bevindt zich een afsluiting van natuurstenen paaltjes verbonden door kettingen, waarvan één afsluitpaal 1763 is gedateerd.