Groot Begijnhof

Unesco werelderfgoed kernzone van 02-12-1998 tot heden

Locatie Groot Begijnhof (Leuven)

Is de (gedeeltelijke) aanduiding van

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 1-95, 2-94 (Leuven)

Het grootste en oudste van de twee Leuvense begijnhoven werd gesticht in 1234. De begijnhofkerk Sint-Jan-de-Doper uit de 14de en 15de eeuw is het oudste gebouw van de site. De overige bebouwing met infirmerie, conventen en begijnhofhuizen dateert grotendeels uit de 16de en 17de eeuw.

Is de omvattende aanduiding van

Begijnhofkerk Sint-Jan de Doper

Groot Begijnhof zonder nummer, Leuven (Vlaams-Brabant)

De gotische begijnhofkerk is een driebeukig, basilicaal kerkgebouw van tien traveeën lang op een rechthoekige plattegrond, zonder transept of architecturaal gemarkeerde koorpartij. Begin van de bouw in 1305.

Stadswoning Sint-Niklaas, 1664

Groot Begijnhof 59, Leuven (Vlaams-Brabant)

Tweeverdiepingshuis gemarkeerd door middendakvenster, waarvan de bekroning heden verminkt is.

Beschrijving

Het Groot Begijnhof van Leuven is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van begijnhoven in Vlaanderen (UNESCO ID 855-011). De Vlaamse begijnhoven zijn architectonische ensembles bestaande uit huizen, kerken, bijgebouwen en groene gedeelten. De hoven hebben van oorsprong een stedelijk of landelijk karakter en zijn gebouwd in een typisch Vlaamse stijl. De begijnhoven vormen een fascinerende herinnering aan de traditie van de begijnen die zich gedurende de middeleeuwen ontwikkelde in Noordwest-Europa.

Samen met deze kernzone, werd ook een UNESCO-bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.