Unesco werelderfgoed bufferzone

Groot Begijnhof: buffer

Unesco werelderfgoed bufferzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Het Groot Begijnhof van Leuven is erkend als werelderfgoed. Rondom het begijnhof werd deze bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de aanduiding van

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 1-94, 95 (Leuven)
Het grootste en oudste van de twee Leuvense begijnhoven werd gesticht in 1234. De begijnhofkerk Sint-Jan-de-Doper uit de 14de en 15de eeuw is het oudste gebouw van de site. De overige bebouwing met infirmerie, conventen en begijnhofhuizen dateert grotendeels uit de 16de en 17de eeuw.

Is de omvattende aanduiding van

Begijnhofkerk Sint-Jan de Doper

Groot Begijnhof (Leuven)
De gotische begijnhofkerk is een driebeukig, basilicaal kerkgebouw van tien traveeën lang op een rechthoekige plattegrond, zonder transept of architecturaal gemarkeerde koorpartij. Begin van de bouw in 1305.

Stadswoning Sint-Niklaas, 1664

Groot Begijnhof 59 (Leuven)
Huis Sint-Niklaas, gedateerd 1664, in 1974 heropgebouwd in het Groot Begijnhof na afbraak op zijn oorspronkelijke locatie ter hoogte van Parijsstraat. Tweeverdiepingshuis gemarkeerd door middendakvenster en gekenmerkt door een vermenging van klassieke en barokke elementen.