Knotbomen van zomereik en delen van straten

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een cluster van vier knotbomenrijen van zomereiken en delen van twee straten.

Waarden

Vierenveertig knotbomen van zomereik (Quercus robur) en delen van twee straten zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde:
de knoteikenrijen verwijzen naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de Zuiderkempen. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Zij werden bovendien gebruikt voor het markeren van perceelgrenzen.

in casu esthetische waarde:
de knoteiken zijn een belangrijk beeldbepalend object in een relict van een kleinschalig landschap. Zij beschikken over een mooie, representatieve groeivorm.

Cluster van knoteiken

Balenbergstraat (Tremelo)
Deze cluster van knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich grotendeels op het grondgebied van de Tremeloose, deelgemeente Baal. De bomenrijen vormen geen continue lijn, maar moeten gezien worden als verschillende rijen die verspreid van elkaar liggen. De bomen zijn een restant van een kleinschalig, door akkers gedomineerd landschap. De grootste knoteik heeft een stamomtrek van 2,18 meter op 1,50 meter hoogte en is 5 meter hoog (opname in 2009).