Belfort, lakenhal en Mammelokker: buffer

Unesco werelderfgoed bufferzone van 04-12-1999 tot heden

Locatie Gent (Gent)

Is de omvattende aanduiding van

Belfort

Botermarkt 17, 18, Gent (Oost-Vlaanderen)

Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw, vermoedelijk voor 1314, jaar waaruit de eerste rekeningen van de bouw dateren. Een ontwerptekening bewaard in het Bijlokemuseum is hoogstwaarschijnlijk het originele plan uit de 14de eeuw van de hand van de meestermetser Jan van Haelst.

Lakenhal

Ter vervanging van de oude Lakenhal op de Hoogpoort tegenover het stadhuis, werd in 1425 begonnen met de bouw van een nieuwe Lakenhal aanleunend tegen de oostzijde van het Belfort. Handelsgebouw in Brabantse gotische stijl naar ontwerp van Simon Van Assche.

Stadsgevangenis

Klein gebouw met grillig plattegrond, opgetrokken in 1741 tegen de westgevel van de Lakenhal en de noordzijde van het Belfort, ter vervanging van de in 1718 op de Koornmarkt gesloopte stadsgevangenis bijgenaamd het "Chastelet". Bleef tot 1902 zijn functie van stadsgevangenis behouden.

Beschrijving

Het belfort, de lakenhal en de Mammelokker (voormalige stadsgevangenis) zijn erkend als werelderfgoed. De binnenstad van Gent werd als bufferzone rond deze gebouwen afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.