Unesco werelderfgoed bufferzone

Stadhuis Herentals: buffer

Unesco werelderfgoed bufferzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalig stadhuis van Herentals met belfort en lakenhal is erkend als werelderfgoed. Rondom het stadhuis werd deze bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de omvattende aanduiding van

Afspanning, herberg en brouwerij De Oude Zalm

Grote Markt 27 (Herentals)
Oorspronkelijk hoekhuis met overkragende verdieping en puntgevel in vakwerkbouw als houtskelet met houten en lemen invulling.

Boerenkrijgmonument

Grote Markt (Herentals)
Monument van 1898, ter nagedachtenis van de slag bij Herentals, naar ontwerp van Ernest Dieltiëns uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.

Grote Markt 9 (Herentals)
Huis uit de tweede helft van de 19de eeuw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel en op een arduinen plint.

Grote Markt 32 (Herentals)
Aangepast huis van zeven + vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken en aansluitend lager aanbouwsel van vijf traveeën, oudere kern.

Burgerhuis De Luypaert

Grote Markt 37 (Herentals)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapel tussen voluten onder gebogen bekroning, met huidig uitzicht opklimmend tot de 18de eeuw.

Burgerhuis ontworpen door K. Van Looy

Kerkstraat 3 (Herentals)
Huis in baksteen en imitatie-natuursteen met een karakteristieke volumewerking, van 1934.

Hoekhuis

Bovenrij 81, Kerkstraat 1 (Herentals)
Hoekhuis met bakstenen lijstgevels met verwerking van gekleurde baksteen voor banden en boogruggen, tegelfries.

Hotel De Nieuwe Zalm

Grote Markt 21 (Herentals)
Neotraditioneel dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van J.B. Van Bouchout van 1926.

Klooster Sint-Jozefkarmel met kapel

Grote Markt 39 (Herentals)
Klooster en kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Middelares; gevelaanpassingen en kapel met bouwaanvraag van 1925. Aansluitend eclectische kloosterkerk met neoromaanse reminiscenties.

Lakenhal en Belfort

Grote Markt 50 (Herentals)
Gotische lakenhal op rechthoekige plattegrond en belfort, opgericht door Peter Moens en Merten Casus in 1534.

Neoclassicistisch winkelhuis

Kerkstraat 5 (Herentals)
Huis van circa 1900 met neoclassicistische winkelpui.

Postgebouw van 1912

Grote Markt 13 (Herentals)
Postgebouw, sedert 1994 ingericht als eetcafé met reminiscenties aan de vroegere functie. Huis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van J. Baguet van 1912.

Stadsbrouwerij

Grote Markt 33-35 (Herentals)
Classicistisch dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, gedateerd 1781.

Winkelhuis naar ontwerp van K. Van Looy

Grote Markt 1 (Herentals)
Winkelhuis naar ontwerp van K. Van Looy van 1934. Bakstenen lijstgevels gekarakteriseerd door een brede, afgeronde hoekerker op de bovenverdieping.