Kruispolderaak Nemrod

Beschermd varend erfgoed van 13-02-2014 tot heden

Nemrod

Grimbergen (Vlaams-Brabant)

De kruispolderaak Nemrod werd in 1898 gebouwd door De Klerk in Kruispolder.

De kruispolderaak Nemrod is beschermd als varend erfgoed.

Waarden

De kruispolderaak Nemrod is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als uniek en authentiek voorbeeld van een ijzeren plezierjacht gebouwd in 1898 te Kruispolder (Nederland) in opdracht van een Antwerpse handelaar en steeds in Vlaanderen gebruikt met rompvorm en tuigage van een aak.

wetenschappelijke waarde

Omwille van de hoogstaande interieurafwerking en ambachtelijke uitvoering van diverse decoratietechnieken.

industrieel-archeologische waarde

Omwille van de oorspronkelijke geklonken staalconstructie van de romp; als voorbeeld van de overgang van houtbouw naar staalbouw door het gebruik van een kokervormige houten kielbalk.