Unesco werelderfgoed kernzone

Stadhuis van Mechelen met lakenhal

Unesco werelderfgoed kernzone van 04-12-1999 tot heden

Beschrijving

Het stadhuis van Mechelen met belfort is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van belforten in België en Frankrijk (UNESCO ID 943-015). Waar Italiaanse, Duitse en Engelse steden er voornamelijk voor kozen donjons (symbool van de (land)heren) of klokkentorens (symbool van de kerk) te bouwen, werd in een deel van Noordwest-Europa gekozen voor belforten. Belforten symboliseren de macht van de schepenen en de invloed en rijkdom van steden door de eeuwen heen.

Rond deze kernzone, alsook rond de UNESCO-zone van de Sint-Romboutstoren, werd een UNESCO-bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de bescherming van

Stadhuis van Mechelen met Lakenhal

Grote Markt 20-21, 22 (Mechelen)
Vierzijdig gesloten complex van gebouwen met trapezoïdale binnenplaats; gevels palend aan de Grote Markt, de Befferstraat, de Reuzenstraat en de Hallestraat.