Unesco werelderfgoed kernzone

Metropolitaanse kerk Sint-Rombouts: toren

Unesco werelderfgoed kernzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

De Sint-Romboutstoren is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van belforten in Belgiƫ en Frankrijk (UNESCO ID 943-016). Waar Italiaanse, Duitse en Engelse steden er voornamelijk voor kozen donjons (symbool van de (land)heren) of klokkentorens (symbool van de kerk) te bouwen, werd in een deel van Noordwest-Europa gekozen voor belforten. Belforten symboliseren de macht van de schepenen en de invloed en rijkdom van steden door de eeuwen heen.

Rond deze kernzone, alsook rond de UNESCO-zone van het stadhuis met belfort, werd een UNESCO-bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Metropolitaanse kerk Sint-Rombouts

Sint-Romboutskerkhof (Mechelen)
Parochiekerk opgetrokken vanaf de 13de eeuw en ingeplant in de stadskern, de monumentale westertoren domineert het stadsbeeld.