Hal en belfort

Unesco werelderfgoed kernzone van 04-12-1999 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Marktplein
Locatie Marktplein 6 (Nieuwpoort)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Besluiten

Is de (gedeeltelijke) aanduiding van

Hal en Belfort

Marktplein 6, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Nr. 6. Hal en Belfort Op Z.marktzijde ten N.O. van de O.-L.Vrouwekerk; r. palend aan het Stadhuis via overbouwde doorgang naar het H Geeraertplein. Oorspronkelijk laat-gotisch complex van graanhal met ingebouwde O.belforttoren uit XIVd, behorend tot het type van de middeleeuwse kleine Vlaamse hallen. Na verwoesting tijdens de eerste wereldoorlog naar oorspronkelijke plannen wederopgebouwd in 192

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

De stadhal van Nieuwpoort met belfort is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van belforten in België en Frankrijk (UNESCO ID 943-018). Waar Italiaanse, Duitse en Engelse steden er voornamelijk voor kozen donjons (symbool van de (land)heren) of klokkentorens (symbool van de kerk) te bouwen, werd in een deel van Noordwest-Europa gekozen voor belforten. Belforten symboliseren de macht van de schepenen en de invloed en rijkdom van steden door de eeuwen heen.

Rond deze kernzone, werd een UNESCO-bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.