Unesco werelderfgoed bufferzone

Stadhuis Roeselare met belfort: buffer

Unesco werelderfgoed bufferzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Het stadhuis van Roeselare met belfort is erkend als werelderfgoed. Rondom het stadhuis werd deze bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de omvattende aanduiding van

Grote Markt 4 (Roeselare)
Huis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak; afgeknotte puntgevel van 1921, toegeschreven aan René Doom (Roeselare), ter vervanging van een geteisterde bepleisterde lijstgevel.

Burgerhuis ontworpen door Alfons Van Coillie

Grote Markt 10 (Roeselare)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak; heropgebouwde topgevel naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1921. Afgeronde gevel met drie treden. Parement van witte geglazuurde bakstenen, verfraaid met groene geglazuurde stenen. Gebruik van hardsteen. Winkelpui.

Grote Markt 6 (Roeselare)
Diephuis met tuitgevel ontworpen door Alfons Van Coillie (Roeselare), 1921. Winkelhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak.

Grote Markt 5 (Roeselare)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare), 1923. Combinatie van lijst- en geknikte topgevel afgezet met natuursteen onder decoratieve bekroning.

Decanale kerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein (Roeselare)
Laatgotische kerk van 1504 met beschermde westtoren, ter vervanging van middeleeuws bedehuis dat in 1488 door troepen van Maximiliaan van Oostenrijk in brand werd gestoken. Tijdens de godsdiensttroebelen van de tweede helft van de 16de eeuw (1566, 1582) gebruikt als verblijfplaats voor doortrekkende legerbenden.

Gedenkmuur wederopbouw Roeselare

Grote Markt (Roeselare)
Gedenkteken ter herinnering aan de wederopbouw van Roeselare en de toewijding van de stad aan het Heilig Hart. De toewijding van de stad aan het Heilig Hart vormde het hoogtepunt van het feestjaar 1925. Op 21 juni 1925, zijnde de feestdag van het Heilig Hart, werd de gedenkplaat onthuld.

Herberg De Kroon

Grote Markt 8 (Roeselare)
Vroegere, neogotisch getinte herberg zogenaamd "De Kroon" gebouwd in 1903 (zie cartouche). Diephuis met gelede schoudergevel met fialen en bol- en eikelbekroning en pannen zadeldak.

Herberg en winkels

Grote Markt 2-3, 1A (Roeselare)
Breedhuizen onder pannen zadeldak met bepleisterde lijstgevels.

Hoekpand ontworpen door Jean Hebbelynck

Sint-Michielsstraat 2 (Roeselare)
Hoekpand van 1933 naar ontwerp van Jean Hebbelynck (Gent). Blokvormig volume op trapezoïdale plattegrond; drie bouwlagen onder plat dak.

Meubelfabriek Den Eik

Grote Markt 11 (Roeselare)
Diephuis met winkel en werkplaats gebouwd in 1922 (zie topstuk) naar ontwerp van René Doom (Roeselare) van 1921.

Parochiehuis

Marie-Louise De Meesterplein 5-6 (Roeselare)
Neogotisch getint parochiehuis, vermoedelijk eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw; twee bouwlagen onder pannen zadeldak met trapgevelrisaliet. Parement van rode baksteen met sierankers; gebruik van arduin voor plint, poortomlijsting, lateien en kruiskozijnen. Verticaliteit van de venstertraveeën benadrukt door Brugse travee met metselmozaïek in de spaar -en boogvelden. Opgeklampte deur met spitsbogig bovenlicht. Zijtravee met korfboogpoort.

Stadhuis Roeselare met belfort

Grote Markt 2 (Roeselare)
Het complex uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 20ste eeuw ligt ten zuiden van de Grote Markt. In zijn huidige vorm, samenstel van het "Oude Stadhuis" van 1769-1771 met uitbreiding van 1924-1925. Totaalbeeld met recentere uitbreidingen: L-vormig bouwblok begrensd door Grote Markt, Zuidstraat en Botermarkt.

Winkel

Grote Markt 12 (Roeselare)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens bouwaanvraag gedateerd 1920, mogelijk van de hand van Alfons Van Coillie (Roeselare), wijziging van bouwaanvraag van 1919. Lijstgevel met centraal dakvenster van rode baksteen verfraaid met witte natuursteen.

Winkel In Sint-Michiel

Sint-Michielsplein 13 (Roeselare)
Winkelhuis, voorheen "In Sint-Michiel" van 1932 naar ontwerp van Jules Van Peteghem (Roeselare), (zie ook opschrift); beeldhouwwerk van A.G. Dujardin (zie opschrift); drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak.

Winkel naar ontwerp van Alfons Van Coillie

Grote Markt 7 (Roeselare)
Winkelhuis met nieuwe gevel en verbouwing naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1924, in hetzelfde jaar uitgevoerd (zie consoles). Diephuis met puntgevel van drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Gele baksteenbouw verlevendigd door middel van arduin en witte natuursteen. Een brede steekboog omvat een vernieuwde winkelpui.

Winkel ontworpen door Valère Duyvewaardt

Grote Markt 1 (Roeselare)
Voormalig winkelhuis van 1922 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt. Breedhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak met twee natuurstenen topgevels waartussen op het gemeenschappelijke schouderstuk een kat prijkt; bolornament op de uiterste aanzetstenen. Cartouche met de initialen DD naar de opdrachtgever Denolf-Delbeke.

Winkelpand naar ontwerp van Valère Duyvewaardt

Zuidstraat 7 (Roeselare)
Winkelpand van 1913 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt in opdracht van E. Denolf-Deckmyn. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.