Unesco werelderfgoed kernzone

Belfort en halle

Unesco werelderfgoed kernzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

De stadshal van Tielt met belfort is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van belforten in Belgiƫ en Frankrijk (UNESCO ID 943-022). Waar Italiaanse, Duitse en Engelse steden er voornamelijk voor kozen donjons (symbool van de (land)heren) of klokkentorens (symbool van de kerk) te bouwen, werd in een deel van Noordwest-Europa gekozen voor belforten. Belforten symboliseren de macht van de schepenen en de invloed en rijkdom van steden door de eeuwen heen.

Rond deze kernzone, werd een UNESCO-bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de aanduiding van

Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.