Unesco werelderfgoed kernzone

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw met stadstoren

Unesco werelderfgoed kernzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek met stadstoren is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van belforten in Belgiƫ en Frankrijk (UNESCO ID 943-024). Waar Italiaanse, Duitse en Engelse steden er voornamelijk voor kozen donjons (symbool van de (land)heren) of klokkentorens (symbool van de kerk) te bouwen, werd in een deel van Noordwest-Europa gekozen voor belforten. Belforten symboliseren de macht van de schepenen en de invloed en rijkdom van steden door de eeuwen heen.

Rond deze kernzone, werd een UNESCO-bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de aanduiding van

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en kloostergang

Museumkwartier 2 (Tongeren)
De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is een gotische kerk met een rijk verleden dat teruggaat tot de Romeinse tijd.

Is de omvattende aanduiding van

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Door het onderzoek naar de restauratiegeschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is bekend dat in de 19de eeuw talrijke muurschilderingen werden ontdekt tijdens de ontpleistering van het interieur.