Kasteel van Horst

Gemeente Holsbeek
Straat Horststraat
Locatie Horststraat 28 (Holsbeek)

Kasteel van Horst

Horststraat 28, Holsbeek (Vlaams-Brabant)

Het kasteel van Horst, met de kenmerken van een omwald feodaal kasteel, bestaat in zijn huidige vorm, zoals die is op het moment van bescherming, uit een vierkante donjon en aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl die rond een binnenplaats zijn gegroepeerd en omgeven worden door een brede slotgracht.

Aanleg rond het kasteel van Horst

Horststraat 28 (Holsbeek)

Omwald feodaal kasteel met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; site gefossiliseerd in de late 17de eeuw: geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.

Muurschilderingen kasteel van Horst

De schilderingen bevinden zich in de overwelfde kamer boven de kelder, op het eerste niveau van de donjon. Als ontvangstruimte van de woontoren had deze een representatieve functie. Zij bezit nog een hoge graad van authenticiteit.

De bescherming omvat het kasteel van Horst.

Het kasteel van Horst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: