Beschermde archeologische site

Prehistorische site Bergenmeersen

Beschermde archeologische site van tot heden

Waarden

De prehistorische site van de Bergenmeersen is beschermd als archeologische site omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

De prehistorische site van de Bergenmeersen in Wichelen bezit een zeer groot onderzoekspotentieel ten aanzien van het mesolithicum en neolithicum. De site werd aangetroffen door archeologisch verkennend onderzoek, waarbij een relatief groot aantal vuursteen artefacten werden opgeboord. Het grote onderzoekspotentieel is het gevolg van de landschappelijke eigenheid en de zeer goede bewaring van de site. Wat het landschappelijke aspect betreft bevindt de site zich op een uitgestrekte rug, geflankeerd door twee vroegere geulen van de Schelde. De site is aldus gekenmerkt door een uitzonderlijke geomorfologische positie, die enerzijds ongetwijfeld zeer aantrekkelijk was voor de prehistorische mens, en anderzijds door deze eigenheid als een homogene landschappelijke eenheid af te bakenen is. De goede bewaring van de site is het gevolg van de afdekking van deze rug door veen en klei. Hierdoor is ze van verstoring door latere ingrepen of landbouwactiviteiten gespaard gebleven. Op de diepere gedeelten van de rug en in de aangrenzende geulen is bovendien bewaring van niet verbrand organisch materiaal aangetoond door vroegere baggerwerken, en door evaluerend booronderzoek. Dergelijke bewaringscondities werden tot op heden in Vlaanderen nog maar zeer zelden vastgesteld.

Brugstraat (Wichelen)
Deze archeologische zone omvat de prehistorische site van de Bergenmeersen.