Woning De Croone

Woning De Croone

Het huis De Croone is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

Het perceel van het huis De Croone bevindt zich in de als archeologische zone afgebakende historische stadskern van Kortrijk, in een stadsdeel waarvan de bewoning opklimt tot de Romeinse tijd. Gezien het potentieel rijke en gave bodemarchief bezit het perceel van het huis De Croone een archeologische waarde. Het zuidelijke deel van het perceel is sinds de 15de eeuw, toen aan de Rijselsestraat het huis De Croone werd opgetrokken, onverstoord gebleven. De opslagplaats uit 1954 aan de Papenstraat is zonder kelder waardoor men ook hier rekening moet houden met archeologisch potentieel. Hetzelfde geldt voor het trappenhuis dat is gebouwd op het oorspronkelijk onbebouwde achtererf van het huis De Croone.

architecturale waarde

Als gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van een stedelijk burgerhuis uit de 15de of het begin van de 16de eeuw bezit het huis De Croone een architecturale waarde. Het pand is door zijn goede bewaringstoestand een representatief voorbeeld van een stedelijk burgerhuis in Vlaanderen in de late middeleeuwen, waarbij een houtstructuur van balklagen en dakkap is gevat in een bakstenen karkas van langsmuren en achtergevel. Bewaard van de kelder tot in de nog oorspronkelijke dakkap, met inbegrip van balklagen, langsmuren en achtergevel, bezit dit laatmiddeleeuwse huis een hoge mate van herkenbaarheid en authenticiteit. De architecturale waarde van het huis De Croone overstijgt het lokale belang. Het komt weinig voor om in historische stadscentra huizen te vinden uit de late middeleeuwen die nog zo volledig bewaard zijn. Vergelijkingen dienen zich aan met de prominente monumentensteden Brugge en Mechelen, waar verschillende burgerhuizen uit de late middeleeuwen als monument zijn beschermd. De architecturale waarde van het huis De Croone betreft ook de samenhang tussen de laatmiddeleeuwse woning en de neoclassicistische lijstgevel uit de 19de eeuw aan de straatzijde. Het huis is een representatief voorbeeld van de verfraaiing van het stedelijke straatbeeld in de 19de eeuw, waarbij de compositie van de nieuwe gevel werd aangepast aan het achterliggende oudere bouwvolume. Samen met de voorgevels van de naburige panden Rijselsestraat 2 en 4 bezit de voorgevel van het huis De Croone een hoge ensemblewaarde als deel van de neoclassicistische gevelwand naast het stadhuis.

historische waarde

Het gebouwde landschap van een historische stad bestaat uit meer dan kerken, stadhuizen en belforten maar bevat ook huizen. Als een van de oudst gekende huizen in de stadskern van Kortrijk bezit het huis De Croone een historische waarde. Het huis is een authentieke historische bron die tastbaar gestalte geeft aan eeuwen van wooncultuur in de Kortrijkse stadskern. De historische bewoning in de stadskern is al langer gekend uit geschreven en cartografische bronnen. Door de secundaire aard van die bronnen gaat het echter om indirecte aanwijzingen. Door zijn materiële, gebouwde aard is het huis De Croone een directe veruitwendiging van de bewoningsgeschiedenis in de Kortrijkse stadskern.

stedenbouwkundige waarde

Met de bouw van het diephuis in de late middeleeuwen kregen de perceelgrenzen van het huis De Croone een permanent karakter. Door deze verstening is de middeleeuwse afbakening van het perceel tot op heden bewaard gebleven. Als een materiële getuige van de ruimtelijke organisatie van het bouwblok van het historische stadhuis van Kortrijk in de late middeleeuwen bezit het huis De Croone een stedenbouwkundige waarde.

wetenschappelijke waarde

Het huis De Croone bezit in meerdere opzichten potentieel voor wetenschappelijk onderzoek: over de bouwwijze en bouwgeschiedenis van het huis op zich, en over de typologie van het laatmiddeleeuwse woonhuis in Kortrijk en bij uitbreiding Vlaanderen. De wetenschappelijke waarde van het huis De Croone is verzekerd door de omvang en de gave toestand van de bouwsubstantie uit de late middeleeuwen, en door de authenticiteit van de bouwsubstantie in zijn geheel.

Huis De Croone

Rijselsestraat 6 (Kortrijk)
Woonhuis uit de 15de tot begin 16de eeuw met neoclassicistische voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de 17de eeuw gekend als De Croone.