beschermde archeologische site

Hoogtenederzetting Plateau van Caestert en mergelgroeven

beschermde archeologische site van tot ( voorlopige bescherming definitief geworden)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
15061
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15061

Besluiten

Hoogtenederzetting plateau van Caestert en mergelgroeven
voorlopige beschermingsbesluiten: 08-03-2017  ID: 14399

Beschrijving

Deze bescherming betreft de hoogtenederzetting uit de ijzertijd op het plateau van Caestert, met inbegrip van de onderliggende mergelgroeven.



Waarden

De hoogtenederzetting uit de ijzertijd op het plateau van Caestert met onderliggende mergelgroeven is beschermd als archeologische site omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

Het nog aanwezige archeologisch bodemarchief is de enige overgebleven bron van informatie om de oprichting en de organisatie van dergelijke hoogtenederzettingen uit de ijzertijd te kunnen begrijpen. De nederzetting op het plateau van Caestert heeft dan ook een belangrijke archeologische en wetenschappelijke waarde. De bescherming als archeologische site beoogt in de eerste plaats een behoud van het archeologisch erfgoed op de plaats waar het zich in de bodem bevindt (een behoud in situ). Wanneer dit in situ behoud niet (meer) mogelijk is moet er steeds voor gezorgd worden dat, via archeologisch onderzoek enerzijds én een volledige integrale uitwerking en publicatie anderzijds, dit archeologisch bodemarchief wordt veiliggesteld (zogenaamd behoud ex situ). De ondergrondse mergelgroeven maken integraal deel uit van het archeologisch bodemarchief dat wordt beschermd.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoogtenederzetting Plateau van Caestert en mergelgroeven

Castertweg, Silexweg (Riemst)
Een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op het plateau van Caestert, met inbegrip van de onderliggende mergelgroeven

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kanne met het plateau van Caestert, de Tiendeberg en de Muizenberg

Kanne, Vroenhoven (Riemst)
Kanne is gelegen aan de benedenloop van de Jeker, die enkele kilometers verder in de Maas uitmondt. Het Jekerdal, evenals het in 1930-34 aangelegde Albertkanaal, is er diep in het substraat ingesneden, waardoor zeer steile hellingen voorkomen. Tussen de Jekervallei en de Maasvallei is de Sint-Pietersberg gelegen waarvan het landschappelijk meest gave deel het plateau van Caestert is.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Hoogtenederzetting Plateau van Caestert en mergelgroeven [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15061 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.