Beschermd monument

Bermmonument Hélin van Zuylen van Nyevelt

Beschermd monument van 21-03-2017 tot heden

ID
15071
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15071

Besluiten

Bermmonument van Zuylen van Nyevelt met omheining
definitieve beschermingsbesluiten: 21-03-2017  ID: 14404

Beschrijving

Deze bescherming betreft het hardstenen herdenkingsteken met smeedijzeren omheining ter herinnering aan het auto-ongeval uit 1912 waarbij Hélin van Zuylen – van Nyevelt overleed.Waarden

Het bermmonument van Zuylen van Nyevelt met omgevende smeedijzeren omheining is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het herdenkingsteken met smeedijzeren omheining is opgericht in 1914-15 door de familie van Zuylen van Nyevelt ter herinnering aan het auto-ongeval op 18 december 1912 waarbij hun zoon Hélin om het leven kwam. Mogelijk gaat het om het oudste bewaard gebleven herinneringsteken voor een auto-ongeval in Vlaanderen. Op kasteel de Haar in het Nederlandse Haarzuilens staat een pendant voor Hélin naar ontwerp van de vooraanstaande architect Cuypers. Het bermmonument van Zuylen van Nyevelt is een zeldzaam voorbeeld van een herdenkingsteken zonder religieuze connotatie. In Vlaanderen zijn er voorlopig geen oudere voorbeelden bekend van een gedenkteken voor een auto-ongeval met dodelijke afloop, noch van gelijkaardige gedenktekens.

artistieke waarde

Het herdenkingsteken met smeedijzeren omheining is een werk van het gerenommeerde grafmakersatelier Salu II uit Laken, daterend uit de periode 1914-15. Het vertoont de karakteristieke vormgeving en symboliek ontleend aan de funeraire kunst: cippe, sculptuur van een kruis, klimop, epigrafie, laurierkrans, guirlande. De vormgeving en verfijnde uitwerking, onder andere van het wapenschild, zijn kenmerken van het huis Salu. Het herdenkingsteken is op de sokkel gesigneerd 'E. Salu / Laecken'.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Bermmonument Hélin van Zuylen van Nyevelt

Antwerpsesteenweg zonder nummer (Rumst)
Hardstenen herdenkingsteken met smeedijzeren omheining, ter herinnering aan het auto-ongeval uit 1912 waarbij Hélin van Zuylen van Nyevelt overleed.