beschermd monument

Kasteeldomein van Lozer

beschermd monument van tot heden

ID
15077
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15077

Besluiten

Dorpskom van Huise-Lozer
definitieve beschermingsbesluiten: 19-03-2002  ID: 3818

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft het gehele kasteeldomein van Lozer, met inbegrip van de dreef.



Waarden

Het kasteeldomein van Lozer met dreef is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

  • De site is een mooi voorbeeld van de evolutie van een middeleeuwse site met wal gracht naar residentieel kasteel.
  • De site kende een reeks van uitzonderlijke en van nationaal belang zijnde eigenaars: familie Vilain van Gent en Filip de Montmorency (graaf van Hoorn).
  • Het kasteel vormt het centrale onderdeel van een goed bewaarde adellijke site welke naast het kasteel bestaat uit koetshuizen, een hondenkennel, toren, portierswoning, boerderij, moestuin en park met vijvers.
  • De kasteelhoeve, zeker teruggaand tot de 18de eeuw, maakt integraal deel uit van het kasteeldomein en is eigendom van de kasteelheer.

sociaal-culturele waarde

De kasteeldreef vormt de tastbare en visuele link tussen kasteel, kerk met kerkhof en pastorie.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:

  • Het kasteel van Lozer werd aangepast in neo-Lodewijk XVI-stijl door architect V. Vaerwijck omstreeks 1914 doch behield zichtbare sporen van zijn vroegere bouwgeschiedenis.
  • Het kasteelinterieur werd omstreeks de Eerste Wereldoorlog heringericht in neo-Lodewijk XVI-stijl.
  • De portierswoonst is een zeer vroeg voorbeeld van landelijke vroege neogotiek.
  • De koetshuizen, schapenstal en hondenkennel zijn typische voorbeelden van panden in eclectische stijl van omstreeks 1900 en maken integraal deel uit van het kasteeldomein.
  • Het park werd in 1885 heraangelegd door de gerenomeerde tuinarchitect Eduard Keilig in landschappelijke stijl met kenmerkende slingervijvers met boogbrug.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kasteeldreef met dubbele rij opgaande beuken

Kruishoutem (Kruisem)
De kasteeldreef die de kasteelsite verbindt met de kerk is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) weergegeven. Van het dorp en de kerk van Lozer was toen nog geen sprake. De huidige dreef bestaat uit vier bomenrijen van opgaande beuken, telkens twee rijen links en rechts van de onverharde toegangsweg. De spantafstand in de rijen is circa 11 meter. De plantafstand tussen de bomenrijen links en recht is 4 meter, de bomen zijn er geschrankt aangeplant. De twee middelste rijen langs de toegangsweg staan op 9 meter uit elkaar.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 34A-B, 36A (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Kasteeldomein van Lozer [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.