Twee opgaande olmen

Opgaande olmen

Waarden

Twee opgaande olmen, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 32 meter er rond, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De twee opgaande bomen behoren tot de hoogste en dikste opgaande olmen van Vlaanderen en zijn zeldzaam omwille van hun omvang. Olm was een traditionele boomsoort in het Vlaamse landschap, maar is omwille van de iepenziekte bijna verdwenen. De karakteristieke bomen zijn omwille van hun zeldzaamheid bijzonder voor Vlaanderen.

historische waarde

De bomen zijn aangeplant bij een boerenwoning en zijn mogelijk welkomstbomen. Een welkomstboom is een afweerboom aangeplant bij de inkom van een erf. De twee olmen vormen een historische eenheid met het erf.

esthetische waarde

De bomen hebben een mooie representatieve groeivorm. Ze behoren bij de hoogste en dikste opgaande olmen van Vlaanderen.

Twee opgaande olmen

Kriktestraat (Lokeren)
Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, en zijn mogelijk aangeplant als welkomstbomen bij de aanpalende voormalige boerenwoning.