Begijnhof

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Het Sint-Agneshof werd gesticht in 1258. De grond gelegen ten zuidoosten van de Cicindria, in het gehucht Schurhoven, werd geschonken door abt Willem van Rijkel; de pastoors werden door de abdij benoemd. In 1798 werd het begijnhof onteigend en verkocht.

Begijnhof

Begijnhof (Sint-Truiden)

Is de omvattende vaststelling van

Begijnenhuis

Begijnhof 19 (Sint-Truiden)
Gelegen aan het einde van de straat; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met kern uit de 17de eeuw, doch volledig aangepaste gevelordonnantie.

Begijnenhuis

Begijnhof 23 (Sint-Truiden)
Thans aan beide zijden omgeven door recente gebouwen. Bakstenen gebouw op een kalkstenen plint; kalkstenen hoekbanden op de benedenverdieping.

Begijnenhuis

Begijnhof 53 (Sint-Truiden)
Kern uit de 17de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw op een gecementeerde plint; gesmeed ijzeren muurankers.

Begijnenhuis

Begijnhof 55 (Sint-Truiden)
Anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint; gesmeed ijzeren muurankers.

Begijnenhuis

Begijnhof 56 (Sint-Truiden)
Twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers.

Begijnenhuis

Begijnhof 64 (Sint-Truiden)
Aanleunend bij de begijnhofhoeve. Gevelordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern uit de eerste helft van de 18de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw.

Begijnenhuis gedateerd 1690

Begijnhof 10 (Sint-Truiden)
Huis door middel van muurankers gedateerd A 1690. Baksteen op een recente, hardstenen plint; gesmeed ijzeren muurankers.

Begijnenhuis gedateerd 1721

Begijnhof 63 (Sint-Truiden)
Huis door middel van muurankers gedateerd A 1721. Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint.

Begijnenhuis gedateerd 1722

Begijnhof 62 (Sint-Truiden)
Huis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, op een gevelsteen boven de deur gedateerd 1722, doch mogelijk oudere kern (sporen van houtconstructie in de zijgevel).

Begijnenhuis Torenhuis

Begijnhof 8 (Sint-Truiden)
mogelijk vroeger de woning der grootmeesteres. Door middel van muurankers gedateerd 1619.

Begijnenhuis, gedateerd 1734

Begijnhof 54 (Sint-Truiden)
Gelegen op de hoek van de straat; huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op een gevelsteen boven de deur gedateerd W 1734, doch oudere kern.

Begijnenhuizen

Begijnhof 41-42, 45-52 (Sint-Truiden)
Reeks begijnhuizen met oude kern uit de 17de eeuw - eerste helft 18de eeuw.

Begijnhofhoeve bij Sint-Agnes-begijnhof

Begijnhof 65 (Sint-Truiden)
Gesloten hoeve uit midden 18de eeuw, gelegen aan de toegangsstraat van het begijnhof, en met de zuidwestelijke gevel opgenomen in de straatwand; de gevel springt licht in ten opzichte van de andere gebouwen van de straat.

Begijnhofhuis

Begijnhof 29 (Sint-Truiden)
Breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag in wit gekalkte baksteen, met sporen van een aanwezige vakwerkconstructie, op een gepikte plint onder een zadeldak met Vlaamse pannen.

Begijnhofkerk Sint-Agnes

Met de bouw van de kerk werd begonnen kort na de stichting van het begijnhof; de oudste gedeelten dateren uit de tweede helft van de 13de eeuw, en zijn voorzien van laatromaanse en vroeggotische elementen.

Begijnhof 20 (Sint-Truiden)
Vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak, uit de 17de eeuw, doch met sterk gewijzigde gevelordonnantie. Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers.

Conventhuizen

Begijnhof 57-60 (Sint-Truiden)
Reeks identieke huizen van twee bouwlagen onder gebogen zadeldak, van 1780. Witgekalkte bakstenen gebouwen op een kalkstenen plint; gesmeed ijzeren muurankers.

Godshuis Heilige Drievuldigheid

Begijnhof 30 (Sint-Truiden)
Alleenstaand huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, met huidige, classicistische gevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern uit de 17de eeuw.

Hoekhuis gedateerd 1723

Begijnhof 61 (Sint-Truiden)
Huis van twee bouwlagen onder mank, gebogen zadeldak, door middel van muurankers gedateerd A 1723; Maasstijl. Bakstenen witgekalkte gevel op een gepikte plint; gesmeed ijzeren muurankers.

Muurresten rondom het begijnhof

Het begijnhof te Sint-Truiden werd opgericht op een terrein dat in 1265 door de abdij ter beschikking werd gesteld van de mulieres religiosae. De muurgedeelten aan noordoostelijke en noordwestelijke zijde van het begijnhofterrein bleven relatief intact bewaard.

Reeks begijnenhuizen

Begijnhof 2-7 (Sint-Truiden)
Reeks gelijkaardige huisjes, twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit de 17de eeuw. De linkse woningen (nummers 2, 3 en 4) werden gereconstrueerd in het eerste kwart van de 21ste eeuw.