Watermolen, gedateerd 1672

Beschermd monument van 02-02-1996 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Geetbets
Deelgemeente Geetbets
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 11 (Geetbets)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24028/104.1
  • 4.01/24028/116.1
  • OB001174

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen

Molenstraat 11, Geetbets (Vlaams-Brabant)

Over een zij-arm van de Grote Gete gebouwd langgevelig geheel van woning, molen en aanhorigheden; gebouwd in 1672 met recentere wijzigingen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen uit 1672, het sluiswerk, het waterrad, de aanvoergeul over een lengte van twintig meter, alle gaande werk inclusief de hulpwerktuigen en andere toebehoren. De omgeving van de watermolen is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De watermolen met inbegrip van het sluiswerk, het waterrad, de aanvoergeul over een lengte van twintig meter, alle gaande werk inclusief de hulpwerktuigen en andere toebehoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in oorsprong 17de-eeuwse watermolen met een inrichting uit de 19de en 20ste eeuw. De watermolen bezit een groot overdekt onderslagrad, drie koppels maalstenen, gietijzeren raderwerk, riemoverbrengingen, luiwerk met twee spanrollen, speciaal gevormde gietijzeren steunen onder de maalzolder en met molengedeelte dat deel uitmaakt van een zeer langgevelig gebouwencomplex met oude kern uit 1672.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.