Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Provinciaal Domein Bokrijk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 01-02-2018 tot heden

ID
15103
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/15103

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 16-01-2018  ID: 14564

Beschrijving

Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt. Middeleeuwse benaming Buksenrake of Buscurake.Waarden

historische waarde

-

architecturale waarde

-

ruimtelijk-structurerende waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Provinciaal Domein Bokrijk

Bokrijklaan 2-10 (Genk)
Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt. Middeleeuwse benaming Buksenrake of Buscurake.

Is de omvattende vaststelling van

Duitse observatiepost

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, vandaag gelegen langs een fiets- en wandelpad aan het Arboretum van Bokrijk.


Kasteel van Bokrijk

Bokrijklaan 6-8, Craenevenne 131 (Genk)
Kasteel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1898, met ten oosten, resten van de vierkanthoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het geheel is in een park gelegen, naast het Openluchtmuseum.


Molen van Millegem

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
De molen van Millegem is een laat 18de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet. Oorspronkelijk stond de molen op een zandberg in Millegem (1788), gehucht van Mol. In 1955 werd de molen overgebracht naar het openluchtmuseum van Bokrijk


Romaanse Sint-Hubertuskapel

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
De voormalige romaanse Sint-Hubertuskapel van de 11de - 12de eeuw, stond oorspronkelijk aan de Ellikommerdijk in Grote-Brogel. In 1960 werd het kerkje verkocht aan het Openluchtmuseum van Bokrijk, waar het opnieuw werd opgetrokken.


Woning De Witte Engel

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
Reconstructie in het Openluchtmuseum te Bokrijk in de vroege jaren 1970 van het in Antwerpen gebouwde huis De Witte Engel. De woning omvat een voorgebouw, grondig verbouwd in de 19de eeuw, doch met een behouden houten achtergevel uit de 15de eeuw; een oostelijk bijgebouw met bakstenen scheimuren en een houten westgevel uit de 15de eeuw, en een bak- en zandstenen achtergebouw in traditionele stijl uit de 16de eeuw.