Steenkoolmijn Helchteren-Zolder

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Bij Koninklijk Besluit van 25.10.1906 werden de concessies "Helchteren" (3.240 hectare) en "Zolder" (3.280 hectare) toegestaan, gelegen onder het grondgebied der gemeenten Koersel, Heusden, Zolder, Helchteren, Houthalen en Zonhoven.

industrieel-archeologische waarde

Brancardiershof 1-9, Koeltorenlaan 2-8, 9-16, 17-19, Magazijnstraat 1-7, Marktplein 7-21, Mijnlamphof 3-7, Mijnwerkerslaan 4-6, 7-36, 38-42, Terrillaan 2-8 (Heusden-Zolder)

Is de omvattende vaststelling van

Badzaal en kleedkamers

Marktplein 7 (Heusden-Zolder)
Badzaal en kleedkamers uit circa 1925.

Burelen

Koolmijnlaan 351, Marktplein 9-13 (Heusden-Zolder)
Burelen in zakelijke stijl, 1937.

Elektriciteitscentrale

Marktplein 15 (Heusden-Zolder)
De elektrische centrale, 1924, naar ontwerp van architect Dewandre.

Ophaalmachinegebouw

Marktplein (Heusden-Zolder)
Ten zuiden van de schachttorens: gebouw der ophaalmachines en compressoren, naar ontwerp van S.A. Charbonnages de Mariemont, 30.07.1924.

Schachtbok met ontvangstgebouw

Koolmijnlaan (Heusden-Zolder)
Schachttoren, zogenaamd schacht II, opgetrokken vanaf 1925, naar ontwerp van Lemaire, door de Luxemburgse constructiefirma Wurth. Uitvoering in metaalvakwerk volgens het boktype, met open liftkoker. Onder en tussen de benen van het schatbok bevindt zich een ontvangstgebouw in beton.

Schoorsteen van het Monnoyertype

Betonnen schoorsteen van het Monnoyertype, van het oude, verdwenen ketelhuis ten oosten van de ophaalgebouwen: 12-zijdige gewapend-beton constructie, met een hoogte van 55 meter, ontwerp van 26 juni 1913.