Tuinwijk bij de Metaalfabrieken van Overpelt-Lommel

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

In 1904-14, na de oprichting van de zinkfabriek, ontstond midden in de heide een tuinwijk, waarvan de kern werd gevormd door de veertig arbeiderswoningen, die tussen 1905 en 1909 werden gebouwd.

stedenbouwkundige waarde

Brasemstraat 5-8, Dubbelrij 4-6, 7-9, 10-12, 16-17, 18, 21-24, 27-28, 37, 50-51, 55-57, 61-68, 69-73, 74-75, 76-78, 79-88, 90-92, Karperstraat 5-6, 7, 19, Martinus Van Gurplaan 12, 22, 28-36, 40-44, 50-54, 58, 62-70, Rietvoornstraat 5-6, Snoekstraat 26-28, Werkplaatsen 43-55, 65, 142-144, 150-152, 158-160, 174-176 (Lommel)

Is de omvattende vaststelling van

Alleenstaand burgerhuis

Werkplaatsen 65 (Lommel)
In een ruim Engels landschapspark gelegen voormalige woning van de directeur van de verdwenen zinkfabriek.

Alleenstaande burgerhuizen

Brasemstraat 5-7, Dubbelrij 4-6 (Lommel)
Vier achterin in een ruime beboomde tuin gelegen, eertijds voor ingenieurs of hogere kaderleden van de zinkfabriek bestemde, alleenstaande burgerhuizen.

Arbeiderswoningen

Brasemstraat 8, Dubbelrij 27-28, Martinus Van Gurplaan 30 (Lommel)
Serie van gelijksoortige losstaande enkelhuizen; drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw.

Hospitaal, klooster en kapel

Dubbelrij 50 (Lommel)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van beneden zes, boven vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1907.

School

Dubbelrij 51 (Lommel)
Eertijds een aangenomen lagere meisjesschool van de zusters van Sint-Vincentius a Paolo van Dendermonde, van 1927.

Tuinwijkwoningen

Dubbelrij 16-17, 18, 37, Karperstraat 5-7, 19, Werkplaatsen 43-45, 49-55 (Lommel)
Vijf enkelhuizen; drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw.

Tuinwijkwoningen, per twee gekoppeld

Dubbelrij 63-66, 71-73, 76-78, Snoekstraat 26-28, Werkplaatsen 142-144, 150-152, 158-160, 174-176 (Lommel)
Telkens twee in spiegelbeeld gekoppelde, van omhaagde voortuintjes voorziene enkelhuizen van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het begin van de 20ste eeuw.

Twee gekoppelde arbeiderswoningen

Dubbelrij 10-12 (Lommel)
Twee in spiegelbeeld gekoppelde arbeiderswoningen met voormalige ordonnantie: stal-woonhuis met enkelhuisopstand, uit het begin van de 20ste eeuw.

Villa des Geraniums

Werkplaatsen 47 (Lommel)
Alleenstaand burgerhuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken, uit het begin van de 20ste eeuw.